maanantai 23. syyskuuta 2013

YO-Essee

12. Millaisia suomalaiset ovat?

Suomalaisista annetaan usein hiljainen ja rauhallinen kuva. On kohteliasta, että ihmiselle annetaan omaa rauhaa. Näin kertoo sisäasianministeriön opas Perustietoa Suomesta (2011). Opasvihkossa on käsitelty muun muassa suomalaisten tapoja, kotia sekä luontoa. Siinä kuitenkin eniten painotetaan, että suomalaiset arvostavat omaa rauhaa, kohteliaisuutta sekä rehellisyyttä.

Oppaan sivuilla esiintyy useaan otteeseen sana kohteliaisuus. Tämä antaa lukijalle sellaisen kuvan, että suomalaiset todella arvostavat hyviä tapoja. Oppaan mukaan Suomessa ei esimerkiksi ole kohteliaisuuteen liittyviä fraaseja, joten on kohteliasta pyytää jotain kysymyksen avulla. On esimerkiksi kohteliaampaa sanoa antaisitko maitoa, kuin anna maitoa. Hyviä tapoja kunnioitetaan myös liikenteessä, ja turvallisuus on iso osa suomalaisten liikenteessä käyttäytymistä.

Luonto on suomalaisille hyvin tärkeä. Oppaassa kerrotaan, että suomalaiset arvostavat siistiä ympäristöä ja puhtautta. Suomessa on paljon metsää ja puhdas luonto, ja vastuu siitä kuuluu jokaiselle. Kaupungeissa on puistoja ja lähimmät metsät ovat heti kaupungin ulkopuolella. Suomalaiset saavat luonnosta myös paljon hyödykkeitä, muun muassa sieniä ja marjoja. Suomen laki myös määrää, että eläimillä on myös oikeuksia.

Kaiken kaikkiaan opas antaa suomalaisista kuvan, että he ovat omaa rauhaa arvostavia ja hyviä ystävä kunhan heihin tutustuu. Myös säännöt ovat kulttuurissamme tärkeitä. Oppaassa annetaan suomalaisista melko positiivinen kuva, eikä siinä kirjoiteta heistä negatiiviseen sävyyn. Oppaassa kuitenkin mainitaan, että suomalaisista voi aluksi saada joskus negatiivisen kuvan, mutta totuus on, että ihmiseen pitää tutustua kunnolla aluksi.


1 kommentti:

  1. Noudatat hyvin tehtävänantoa. Olet tehnyt hyviä havaintoja oppaan tekstistä ja osaat myös tehdä havaintojesi pohjalta päätelmiä siitä, mikälaisen kuvan suomalaisista opas antaa.

    Kieli on oikein sujuvaa, hyvä!

    VastaaPoista