tiistai 3. syyskuuta 2013

Tiivistelmä


Tiivistelmä Mikko Puttosen artikkelista Lue romaani, ymmärrät muita (Tiede 8/2012)

Mikko Puttosen artikkeli ''Lue romaania, ymmärrät muita'' käsittelee eroja tieto- ja romaanikirjojen välillä. Romaanikirjojen lukemisesta löytyykin paljon positiivisia puolia ja sillä on tieteellisesti hyviä vaikutuksia.

Puttosen mukaan fiktiivisiä kirjoja lukeneet oppivat sosiaalisia taitoja, ja tietotekstiä lukeneet taas vain oppivat uutta. Tämän todistaa asiaa tutkinut Toronton yliopiston professori Keith Oatley. Ohion yliopistossa taas on todettu, että kuvitteellista tarinaa lukenut voi muuttaa käyttäytymistä ja laittaa asenteensa uusiksi. Se voi myös lisätä suvaitsevaisuutta ja karsia stereotypioita.

Romaanien lukemisesta on myös sekin hyöty, että se todistetusti vähentää stressiä. Kirjoitettu kieli on myös suuri uusien sanojen lähde. Se siis rikastuttaa kieltä.

Professori Maryanne Wolfin mukaan aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Lukija ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa, vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan.




1 kommentti:

  1. Tiivistelmässäsi on mukana Puttosen artikkelin keskeiset asiat suurelta osin. Tiivistelmäsi on kuitenkin kovin lyhyt - enemmänkin asiaa olisi mahtunut mukaan. Artikkelin nimi on kirjoitettu väärin "Lue romaani" eikä "Lue romaania".

    Ensimmäisen kappaleen toinen virke on vähän epämääräinen - ajatus ei kunnolla välity lukijalle.

    Hyvä, että viittaat Puttosen käyttämiin lähteisiin.

    3-p.

    VastaaPoista